fb-icon.png
CZ | EN
Naši partneři
Garant soutěže, hlavní organizátor

logo_ascr.png

Partner, spoluorganizátor

logo_voc.png

Za podpory

logo_vinarsky-fond.png   vina_z_moravy.jpg

Znojmo

Soutěž "Sommelier Moravy" se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky

logo_ministerstvo-zemedelstvi

Mediální partneři

logo_wine&degustation.png

logo_sommelier.png

Partneři

Svaz vinařů ČR

NVC Salon vín

Hotel Regina  Hotel Galant

krasny-sklep-logo1.png

pulltex-logo.jpg

voc-valtice.jpg

Statut

Soutěž sommelierů o titul „Sommelier Moravy“ 2017

kategorie junior

5. ročník sommelierské juniorské soutěže

Statut soutěže

  1. 1. Podmínky účasti
    1. 1.1. Soutěž je určena pro studenty, pracovníky v gastronomii a sommeliery, kteří v den konání soutěže nepřekročí věkovou hranici 21 let.
    2. 1.2. Každý účastník je povinen řádně vyplnit elektronickou přihlášku, kterou nalezne na webových stránkách v odkazu Přihláška.
    3. 1.3. Počet účastníků soutěže je omezen, rozhodující je datum zaslání přihlášky.
  2. Do soutěže bude vybráno maximálně 30 soutěžících. Za každého soutěžícího je nutné vyplnit přihlášku zvlášť. Uzávěrka přihlášek je 20. 10. 2017.
  3. 2. Soutěžní kategorie
    1. Kategorie junior.
  4. 3. Soutěžní část
    1. Soutěž je rozdělena do dvou částí:
    2. 3.1. Písemná část
    3. 3.1.1. Každý soutěžící se nejprve zúčastní odborného písemného testu. Pět otázek bude v anglickém jazyce.
    4. 3.1.2. Test bude zaměřený na všeobecné otázky týkající se vinařství a vinohradnictví Moravy, dále na gastronomii a sommelierství všeobecně – odpovědi budou kombinovanou formou a, b, c nebo i otevřenými odpovědi. Test má 40 otázek.
    5. 3.1.3. Test provádí každý účastník samostatně, na regulérnost dohlíží hodnotící komise.
    6. 3.1.4. Po úspěšném absolvování písemného testu postupuje do další části 15 soutěžících s nejvyšším počtem získaných bodů.
    7. 3.2. Praktická část - semifinále
      1. Praktické části se účastní 15 semifinalistů
        Praktická část se skládá ze dvou částí:
    8. 3.2.1. Degustace anonymních vzorků. Dle rozhodnutí poroty v průběhu soutěže se může jednat o písemný nebo ústní popis vzorků. V případě písemného popisu budou předloženy čtyři vzorky vín z České republiky. V případě ústního popisu bude předložen jeden vzorek. V obou případech bude úkolem soutěžících vína senzoricky popsat a pokusit se určit jejich odrůdu, ročník, zbytkový cukr a případně přívlastek. Vzorky jsou předkládány v degustačních skleničkách anonymně.
    9. 3.2.2. Servis červeného vína Časový limit na provedení servisu je 5 minut + 2 minuty na přípravu. Uplynutím doby končí soutěžní vystoupení, soutěžící odkládá inventář a na výzvu předsedy opouští pracoviště. Soutěžícím mohou být kladeny dotazy.
      Porota hodnotí:
      1. • Přípravu pracoviště
      2. • Techniku servisu
      3. • Vystupování sommeliera a komunikaci s hostem
    10. Ostatní soutěžící čekají na své vystoupení mimo soutěžní místnost.
  5. 4. Finále soutěže
    1. Postupují 4 finalisté. Pořadí vystoupení finalistů se losuje. Celkový čas na splnění finálových disciplín je 12 minut. Čas na jednotlivé disciplíny si rozvrhne soutěžící, stejně tak si sám stanoví pořadí jednotlivých disciplín.
      Finálové disciplíny:
      • doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu
      • oprava chyb ve vinném lístku – vinný lístek je postavený na vínech pocházejících z České republiky
      • servis sektu
      • představení jedné ze čtyř vinařských podoblastí a nově podrobně jedno VOC z dané podoblasti. Soutěžící si podoblast vylosují a budou mít 5 minut na prezentaci, včetně doporučení alespoň jednoho typického vína a to bez přípravy. Tato soutěžní disciplína bude závěrečná.
  6. 5. Hodnotící porota
    1. 5.1. Pořadatel jmenuje nezávislé členy poroty.
    2. 5.2. Odborná porota je složena z předsedy a jednotlivých členů.
    3. 5.3. Počet členů poroty je minimálně 5. V případě sudého počtu porotců má při nerozhodném hlasování rozhodující hlas předseda poroty.
  7. 6. Vyhlášení
    1. 6.1. Všichni účastníci obdrží diplom za účast.
    2. 6.2. Soutěžící na prvních třech místech budou odměněni.
    3. 6.3. Soutěžící na 1. místě získává pohár a titul „Sommelier Moravy“.
  8. 7. Program:
    1. 8.00 - 8.20 přivítání, prezence, zahájení soutěže
    2. 8.30 - 9.30 písemný test
    3. 9.30 - 10.15 přestávka - vyhodnocení testů, přednášky, občerstvení
    4. 9.40 – 10.00 přednáška: Vína originální certifikace - VOC Valtice – Ing. Ludvík Budín, předseda spolku
    5. 10.00 – 10.20 přednáška: Vinařský fond ČR – Ing. Jaroslav Machovec, ředitel
    6. 10.30 vyhlášení semifinalistů
    7. 10.45 - 11.10 degustace anonymních vzorků
    8. 11.10 - 12.15 oběd
    9. 12.15 - 13.15 servis červeného vína
    10. 13.15 - 13.30 přednáška: Marketing ve víně – JUDr. Luboš Bárta
    11. 13.45 vyhlášení finalistů
    12. 14.00 finálové vystoupení
    13. 15.30 - 15.45 přednáška: Výroba šumivých vín a jejich členění – Ivo Dvořák, viceprezident AS ČR, lektor
    14. 15.45 vyhlášení výsledků a předání diplomů a cen
    15. 16.30 slavnostní ukončení
  9. 8. Sommelierské pomůcky
    1. Zajistí pořadatel, soutěžící používá vlastní číšnický nůž.
  10. 9. Oblečení
    1. Sommelierské oblečení, možný školní pracovní oděv.
  11. 10. Ubytování
    1. Doporučujeme ubytování s garantovanou cenou v případě rezervace do 30. 9. 2017:
      Penzion Krásný sklep www.krasnysklep.cz, kontaktní osoba Jana Tkadlecová tel.: +420 775 678 922, e-mail: jana@krasnysklep.cz, 400,- Kč/osoba
      Penzion Vinařství Dobrovolný www.vinarstvi-dobrovolny.cz/penzion, kontaktní osoba Jana Tkadlecová tel.: +420 775 678 922, e-mail: jana@krasnysklep.cz, 400,- Kč/osoba
      Penzion Na Návrší, www.nanavrsi.cz, kontaktní osoba Anna Virglová tel.: +420 728438364, e-mail: annavirglova@seznam.cz, 350,-Kč/osoba
  12. 11. Stravování
    1. Stravování během soutěže je pro soutěžící a doprovod zajištěno.
  13. 12. Termín a místo konání
    1. Čtvrtek 23. listopadu 2017, Loucký klášter, Znojmo.
  14. 13. Termín exkurze
    1. Středa 22. listopadu 2017.
  15. 14. Kontaktní osoba:
    1. Příjmení a jméno: Mgr. František Koudela, ředitel soutěže
      e-mail: reditel@sommeliermoravy.cz
      telefon: + 420 737 815 402
    2. Příjmení a jméno: Suchá Petra, Dis., asistentka soutěže
      e-mail: info@sommeliermoravy.cz
      telefon: + 420 777 323 136
  16. 15. Garant soutěže, hlavní organizátor
    1. Asociace sommelierů České republiky
  17. 16. Partner, spoluorganizátor
    1. VOC Znojmo, z.s.
  18. 17. Za podpory:
    1. Vinařský fond ČR
      Město Znojmo
  19. 18. Soutěž "Sommelier Moravy" se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky
  20. 19. Mediální partneři:
    1. Časopis Sommelier
      Časopis Wine & Degustation
  21. 20. Partneři soutěže:
    1. Svaz vinařů ČR
      VOC Valtice
      VOC Znojmo
      Národní vinařské centrum
      Salon vín
      Hotel Galant, Mikulov
      Hotel Regina, Praha
      Penzion Krásný sklep, Nový Šaldorf
      Pulltex