fb-icon.png
CZ | EN
Naši partneři
Garant soutěže, hlavní organizátor

logo_ascr.png

Partner, spoluorganizátor

logo_voc.png

Za podpory

logo_jihomoravsky-kraj.png logo_vinarsky-fond.png   vina_z_moravy.jpg

Znojmo

Soutěž "Sommelier Moravy" se koná pod záštitou ministra zemědělství

logo_ministerstvo-zemedelstvi

Mediální partneři

logo_wine&degustation.png

logo_sommelier.png

Partneři

Svaz vinařů ČR

NVC Salon vín

Hotel Regina  Hotel Galant

krasny-sklep-logo1.png

logo-merlot.png

pulltex-logo.jpg

voc-kravi-hora.jpg

Statut

Soutěž sommelierů o titul „Sommelier Moravy“ 2018

kategorie junior a profesionál

6. ročník sommelierské soutěže

Statut soutěže

  1. 1. Podmínky účasti
    1. 1.1. Kategorie junior je určena pro studenty, pracovníky v gastronomii a sommeliery, kteří v den konání soutěže nepřekročí věkovou hranici 21 let.
    2. 1.2. Kategorie profesionál je určena pro věkovou hranici od 21 let
    3. 1.3. Každý účastník je povinen řádně vyplnit elektronickou přihlášku, kterou nalezne na webových stránkách v odkazu Přihláška.
    4. 1.4. Počet účastníků soutěže je omezen, rozhodující je datum zaslání přihlášky.
  2. Do soutěže bude vybráno maximálně 30 soutěžících v každé kategorii. Za každého soutěžícího je nutné vyplnit přihlášku zvlášť. Uzávěrka přihlášek je 20. 10. 2018
  3. 2. Soutěžní kategorie
    1. 2.1. Kategorie junior.
    2. 2.2. Kategorie profesionál.
  4. 3. Soutěžní část
    1. Soutěž je rozdělena do dvou částí:
    2. 3.1. Písemná část
    3. 3.1.1. Každý soutěžící se nejprve zúčastní odborného písemného testu. Pět otázek bude v anglickém jazyce.
    4. 3.1.2. Test bude zaměřený na všeobecné otázky týkající se vinařství a vinohradnictví Moravy, dále na gastronomii a sommelierství všeobecně – odpovědi budou kombinovanou formou a, b, c nebo i otevřenými odpovědi. Test má 40 otázek.
    5. 3.1.3. Test provádí každý účastník samostatně, na regulérnost dohlíží hodnotící komise.
    6. 3.2. Praktická část - semifinále
      1. Praktická část se skládá ze dvou částí:
    7. 3.2.1. Degustace anonymních vzorků. Ústní popis vzorků. V případě ústního popisu bude předložen jeden vzorek. Úkolem soutěžících bude vína senzoricky popsat a pokusit se určit jejich odrůdu, ročník, zbytkový cukr a případně přívlastek. Vzorky jsou předkládány v degustačních skleničkách anonymně.
    8. Semifinále – postupuje 12 soutěžících v obou kategoriích
    9. 3.2.2. Servis červeného vína v kategorii junior. Časový limit na provedení servisu je 5 minut + 2 minuty na přípravu. Uplynutím doby končí soutěžní vystoupení, soutěžící odkládá inventář a na výzvu předsedy opouští pracoviště. Soutěžícím mohou být kladeny dotazy.
    10. 3.2.3. Servis červeného vína v kategorii profesionál. Časový limit na provedení servisu je 5 minut včetně přípravy. Uplynutím doby končí soutěžní vystoupení, soutěžící odkládá inventář a na výzvu předsedy opouští pracoviště. Soutěžícím mohou být kladeny dotazy.
    11. 3.2.4. Porota při servis červeného vína hodnotí:
      • Přípravu pracoviště
      • Techniku servisu
      • Vystupování sommeliera a komunikaci s hostem
    12. Ostatní soutěžící čekají na své vystoupení mimo soutěžní místnost.
  5. 4. Finále soutěže
    1. Postupují 4 finalisté v jednotlivých kategoriích. Pořadí vystoupení finalistů se losuje. Celkový čas na splnění finálových disciplín je 12 minut. Čas na jednotlivé disciplíny si rozvrhne soutěžící, stejně tak si sám stanoví pořadí jednotlivých disciplín.
      Finálové disciplíny:
      • doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu
      • oprava chyb ve vinném lístku – vinný lístek je postavený na vínech pocházejících z České republiky
      • servis sektu
      • představení jedné ze čtyř vinařských podoblastí a nově podrobně jedno VOC z dané podoblasti. Soutěžící si podoblast vylosují a budou mít 5 minut na prezentaci, včetně doporučení alespoň jednoho typického vína a to bez přípravy. Tato soutěžní disciplína bude závěrečná.
  6. 5. Hodnotící porota
    1. 5.1. Pořadatel jmenuje nezávislé členy poroty.
    2. 5.2. Odborná porota je složena z předsedy a jednotlivých členů.
    3. 5.3. Počet členů poroty je minimálně 5. V případě sudého počtu porotců má při nerozhodném hlasování rozhodující hlas předseda poroty.
  7. 6. Vyhlášení
    1. 6.1. Všichni účastníci obdrží diplom za účast.
    2. 6.2. Soutěžící na prvních třech místech budou odměněni.
    3. 6.3. Soutěžící na 1. místě získávají pohár a titul „Sommelier Moravy“.
  8. 7. Sommelierské pomůcky
    1. Zajistí pořadatel, soutěžící používá vlastní číšnický nůž.
  9. 8. Oblečení
    1. Sommelierské oblečení, možný školní pracovní oděv.
  10. 9. Ubytování
    1. Doporučujeme ubytování s garantovanou cenou v případě rezervace do 30. 9. 2018:

      Penzion Krásný sklep www.krasnysklep.cz, kontaktní osoba Jana Tkadlecová tel.: +420 775 678 922, e-mail: jana@krasnysklep.cz, 400,- Kč/osoba

      Penzion Vinařství Dobrovolný www.vinarstvi-dobrovolny.cz/penzion, kontaktní osoba Jana Tkadlecová tel.: +420 775 678 922, e-mail: jana@krasnysklep.cz, 400,- Kč/osoba

      Penzion Na Návrší, www.nanavrsi.cz, kontaktní osoba Anna Virglová tel.: +420 728438364, e-mail: annavirglova@seznam.cz, 400,-Kč/osoba
  11. 10. Stravování
    1. Stravování během soutěže je pro soutěžící a doprovod zajištěno.
  12. 11. Termín a místo konání
    1. Středa 21. listopadu 2018, Loucký klášter, Znojmo a Nový Šaldorf
    2. Čtvrtek 22. listopadu 2018, Loucký klášter, Znojmo
  13. 12. Kontaktní osoba:
    1. Příjmení a jméno: Mgr. František Koudela, ředitel soutěže
      e-mail: reditel@sommeliermoravy.cz
      telefon: + 420 737 815 402
    2. Příjmení a jméno: Suchá Petra, Dis., asistentka soutěže
      e-mail: info@sommeliermoravy.cz
      telefon: + 420 777 323 136